Utdelning av Q80-priset

Varmt välkommen till en kväll där vi får träffa författaren och debattören Katarina Wennstam i ett personligt samtal om hennes författarskap och samhällsgärning.

Katarina Wennstam har tilldelats Q80-priset för att hon synliggör mäns och kvinnors maktrelationer och för att hennes kunniga, engagerade sätt att berätta och dela sina kunskaper har bidragit till att den allmänna debatten och bilden har påverkats och förändrats. Katarina Wennstams insatser är folkbildande och med #me-too-rörelsen har frågorna fått en förnyad kraft och aktualitet som gör det möjligt för oss alla att sätta ljuset på de frågor som Katarina lyft fram under många år i olika forum.

Katarina Wennstam började sin bana som kriminalreporter och har utvecklat ett framgångsrikt författarskap i vilket hon på ett kunnigt, träffsäkert och fångande sätt synliggör de personliga, samhälleliga och politiska utmaningar som mäns våld mot kvinnor utgör. Från kommentarerna i skolans korridorer till rättssystemets domar och samhällets syn på våldtäksfall och misshandel.

Katarina Wennstam har tidigare arbetat som kriminalreporter, men bytte spår och började skriva böcker, hennes spänningsromaner har skapat debatt och toppat försäljningslistor. Sitt litterära genombrott fick hon med boken ”Flickan och skulden: en bok om samhällets syn på våldtäkt”. I årets sommarprogram lyfte Katarina kvinnans rätt till sin egen kropp på ett starkt och modigt sätt. Hennes engagerade sätt att berätta och folkbilda stärker kvinnors rätt och vidgar förståelsen för normers betydelser och konsekvenser i samhället.

Här kan du läsa mer om Katarina Wennstam

Lyssna till Sommar i P1 med Katarina Wennstam

Katarina Wennstam